Wat is een ezelsbruggetje?

Wat is een ezelsbrug?
Een ezelsbruggetje is een vuistregel, rijmpje, handigheidje of hulpmiddel om iets te onthouden. Neem bijvoorbeeld de grachten in Amsterdam, met het ezelsbruggetje: ‘Prinsen Kopen Heren Schoenen‘ kun je de volgorde van buiten naar binnen van de Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en Singel onthouden. Of hoe gaat een schroefdop / kraan open? DROL, Dicht is Rechtsom Open is Linksom. Naast de schoolse-ezelsbruggen zijn er hier ook veel algemene ezelsbruggen voor onder andere weer, verkeer en tijd.

Etymologie
Uit 1682 oorspronkelijk een middel om de middenterm van een syllogisme te vinden. Een syllogisme is een sluitrede, een logische redenering of denkhandeling die uit drie delen bestaat:
2 premissen (de major term, de hoofdstelling en de minor term) waaruit men een conclusie of besluit afleidt.

Uitleg 2
De ezel wordt veel gebruikt in de bergen. Zonder hoogtevrees gaat hij over randjes en richeltjes. Om de weg korter te maken legt men planken over ravijnen. Dit is dus een ezelsbrug, een kortere weg naar de bestemming.

Uitleg 3
‘Een ezel stoot zich in ’t algemeen geen tweede maal aan denzelfden steen’.
De ezel is dus zo goed in het onthouden waar de stenen liggen dat hij er zo weer langs loopt zonder zich er een tweede keer aan te stoten. De ezel onthoudt dit vermoedelijk door gebruik te maken van de kenmerken van de omgeving, bijvoorbeeld bij die brug ligt een steen.

 

met dank aan Paz

 

Herman Finkers over een slecht geheugen;
“Mijn voorletters bijvoorbeeld zijn E. B.
Nou probeer daar maar eens een ezelsbruggetje voor te vinden” (Zap naar 2’18”)

 

 

Let op!
De ezelsbruggetjes op deze website kunnen fout zijn. Ze worden ingestuurd door anderen en gecontroleerd door ons, maar blijf vooral zelf nadenken of ze wel kloppen.

Als je een foute ezelsbrug vindt mail dan naar info@ezelsbrug.nl. Vermeld duidelijk om welke ezelsbrug het gaat of stuur een link mee naar het bewuste ezelsbruggetje.

Er is ook een engelstalige site voor ezelsbruggetjes:
www.mnemonic-device.com

 

Reacties

  1. Leuke website! Supertof idee!
    Greetz from Ghent

Hier kun je je reactie plaatsen