Medeklinkers is groter dan klinkers

medeklinkers3Uitleg
 • ‘Medeklinkers is groter dan klinkers’ : ‘Medeklinkers’ is een langer, daarmee groter, woord dan ‘klinkers’. In het alfabet zijn er meer medeklinkers dan klinkers. Er is slechts een kleine groep klinkers, a, e, i, o, u. De rest is een medeklinker.
 • Doen je tanden, tong of lippen mee? Dan is het een medeklinker, olé!
 • AEIOU: Spreek dit hardop uit. Als je bij de A begint is je mond wijd open, bij de volgende klinkers wordt je mond steeds kleiner.
 •  Oei Au Als je jezelf slaat met een hamer zeg je AU en als je per ongeluk iemand anders met een hamer slaat zeg je OEI, zo kun je de klinkers onthouden.

 

Je kunt onderscheiden wat klinkers en medeklinkers zijn door de volgende ezelsbruggetjes.
Neem in de volgende zinnen de hoofdletter in ieder woord, dat zijn de klinkers: aeiou.

 • Ik Eet Alle Uien Op
 • Apen Eten Olienootjes Uit Indie
 • jAn Is gEk Op zUs
 • Alle Eieren In Oostwolde Uitverkocht

Alle andere letters in het alfabet zijn medeklinkers: bcdfghklmnpqrstvwxz

 

 

Informatie van Wikipedia
Medeklinkers
Een medeklinker of consonant is een klank waarbij de lucht niet ongehinderd door de mond naar buiten kan, in tegenstelling tot de klinker. Bij de /p/ van aap verzamelt de lucht zich eerst voor de afgesloten lippen, en komt dan met een plofje naar buiten. Bij de /n/ van noot is de mondholte afgesloten en komt de lucht door de neus. Bij de /s/ van sap gaat de tong omhoog naar het verhemelte, waardoor de opening nauwer wordt en er een sisklank ontstaat.

De wijze waarop een medeklinker wordt gearticuleerd kan worden onderverdeeld in: plofklanken, wrijfklanken, neusklanken, vloeiklanken en glijklanken. Veertien van de in het Nederlands voorkomende medeklinkers vallen onder één van deze klanksoorten. 
Lees hier meer over medeklinkers op Wikipedia.

Klinkers
Klinkers of vocalen zijn klanken waarbij de lucht ongehinderd door de mond naar buiten komt, dus zonder op de voorgrond tredende ruis-, knal- of plopgeluiden. De letters a, e, i, o, u en de digraaf ij worden eveneens klinkers genoemd, maar de klank van die letters hangt af van de letters die eromheen staan. 

Klinkers vormen in de meeste talen (inclusief het Nederlands) het hart van elke lettergreep, meestal omgeven door een of meer medeklinkers. 
Lees hier meer over klinkers op Wikipedia.

Comments

 1. dit is de beste site die ik ooit heb gezien om iemabd te laten leren met internet

 2. slecht ezelsbruggetje

 3. Super bedankt!
  Hierdoor weet ik het weer, handig!
  Ik wist dit namelijk nog niet

 4. medeklinkers ‘zijn’ niet is -.-” nice one

  • Anoniem zegt

   Hier worden de medeklinkers niet afzonderlijk bedoelt, dus “is” is juist. Het gaat om het woord zelf.

 5. Anoniem zegt

  Dankje, ik was het namelijk vergeten :p

 6. Superbedankt voor de uitleg!

 7. De ypsilon is natuurlijk ook een klinker. Daarmee kloppen de meeste van de gegeven ezelsbruggetjes niet. Let op, de ypsilon is de een-na-laatste letter van het alfabet en heeft in het moderne Nederlands niets maar dan ook helemaal niets te maken met de lange IJ. Wij leren onze kinderen daarom op school dat het alfabet eindigt met X, Y-grec, Z.

  Voordat iemand opmerkt dat de ypsilon in sommige woorden een medeklinker is (bv: yoghurt): soortgelijks geldt ook voor de U en de J die in sommige woorden een medeklinker respectievelijk een klinker kunnen zijn.

 8. Ik voel me nu een stuk slimmer. Bedankt.

 9. Ik moet mn dochter uitleggen wat klinkers zijn. Nu kan ik dat binnen 1 minuut. Hartelijk bedankt.

Hier kun je je reactie plaatsen